.
aa: cosx=0
cosx=1
cosx=−1
Jak to odczytać z wykresu?
Dziabong: Patrzysz sobie na cosinusoidę, tę która podał @Kejt
Teraz sobie wyobrażasz, że np. w przypadku cosx=1 masz prostą na wysokości y=1 i patrzysz,
gdzie przecina się ona z cosinusoidą.
Takimi miejscami są −2π,0, 2π, 4π, 6π ... itd. Można zauważyć, że okresowość to 2kπ
Podobnie z cosx= −1
Wyobrażasz sobie prostą na y= −1 i patrzysz gdzie przecina się z cosinusoidą
Są to miejsca :−3π, −π,π,3π, 5π itp. Tak samo okresowość 2kπ
A w przypadku cosx = 0, to nawet nie musisz sobie wyobrażać, gdyż oś OX jest właśnie taką
prostą
Patrzysz kiedy cosinusoida przecina się z osia OX.
| | π | | π | | 3π | |
Są to miejsca : − |
| , |
| , |
| ... itd |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Tutaj okresowość jest kπ