Trygonometria
Piotruś: ZAD(1). Liczby a=4cos120 oraz b=tg135 spełniają warunek
A. a2 + b2 = 5
B. a=1−b
C. ab=2
D. a/b=2
ZAD(2). Czy jeśli α=150 to równość (sinα − cosα)2 = (2 + √3)/2 jest prawdziwa?
Czy w tym przykładzie cos jest ujemny, czyli będzie kwadrat sumy?
28 kwi 14:32
Piotruś: Jeszcze jedno mam. Na tym mi zależy najbardziej:
W trójkącie ABC dane są długości boków AB=9, BC=7,5 i AC=6.
a) oblicz długość środkowej trójkąta poprowadzonej na bok AB
b) oblicz promień koła opisanego na trójkącie ABC
28 kwi 16:30
28 kwi 16:35
Dziabong: W zadaniu pierwszym wzory redukcyjne, czyli
cos120 = cos(180−60) = −cos60 = − 1/2 (ponieważ w drugiej ćwiartce tylko sinus jest dodatni)
tg135 = tg(180−45)=−tg45 = −1 czyli
a = 1/2 , b = −1
I sprawdzasz które z odpowiedzi są prawdziwe. Mi wyszło, że jedynie odpowiedź C.
28 kwi 17:16
Piotruś: Dzięki za pomoc
28 kwi 17:19
Dziabong: W zadaniu drugim najpierw wyznaczmy sobie sin150 i cos150
Podobnie jak w zadaniu pierwszym czyli
sin150 = sin(180−30) = sin30 = 1/2 (sinus jest dodatni w drugiej ćwiartce)
cos150 = cos(180−30) = − cos30 = −√3/2
Teraz zajmijmy się lewą stroną równości. Stosujemy wzór skróconego mnożenia
sin2 α−2sinαcosα + cos2 α
Zauważamy jedynkę trygonometryczną czyli
1−2sinαcosα
Teraz cała równość to :
1−2sinαcosα = (2+√3) /2 − mnożymy całość przez 2
2−4sinαcosα = 2+√3
Dwójki się skrócą i wyjdzie
−4sinαcosα=√3
Podstawiamy to co wyznaczyliśmy na początku (wartości sin150 i cos150)
−4 x 1/2 x (−√3/2) = √3
√3 = √3
Zatem równość jest prawdziwa.
28 kwi 17:29
Dziabong: Btw. mógłby mi ktoś napisać jak robić takie ładne ułamki, bo z tego co wiem jak używa się tej
opcji "u" to ona robi takie malutkie cyfry.
Dzięki z góry
28 kwi 17:37
Eta:
Zastosuj wielkie : U {1} {3} bez spacji
28 kwi 17:52
28 kwi 17:56
28 kwi 17:58