środkowa trójkąta
zyśka: W trójkącie ABC dane są długości boków: AB=9, BC=7,5, AC=6.
a) Oblicz długość środkowej trójkąta poprowadzonej na bok AB
b)Oblicz promień koła opisanego na trójkącie ABC
28 kwi 09:54
Krzysiek : | | 1 | |
a) dlugosc srodkowej d= |
| √2|AC|2+2|BC|2−|AB|2 − lub podzialaj na tw cosinusow i |
| | 2 | |
zobacz czy nie wyjdzie to samo .
b) Promien kola R opisanego na trojkacie ma wzor (naprawde jest w kazdej ksiazce ) tylko trzeba
| | a*b*c | |
zobaczyc R= |
| ab c masz dane a pole P oblicz z ewzoru Herona |
| | 4P | |
28 kwi 11:18
Eta:
b) można też tak :
| | a2+c2−b2 | |
cosβ= |
| =.......... |
| | 2ac | |
sinβ=
√1−cos2β =.........
28 kwi 16:39
Krzysiek : Dziekuje

.
28 kwi 21:33