funkcja kwadratowa!
funkcja kwadratowa!: 1. zapisz w postaci iloczynowej i ogólnej wzór dowolnej funkcji kwadratowej, której miejscami
zerowymi sa liczby : −2 i 4
2. zapisz wzór funkcji y=−3x
2+2x+1 w postaci iloczynowej
3.zapisz w postaci ogólnej wzór funkcji kwadratowej, o miejscach zerowych 4 oraz 6, której
największą jest 3
4.zapisz wzór funkcji, której wykresem jest parabola o wierzchołku A(−1;3) przechodząca przez
punkt B(3;−5)
| | 1 | |
5.określ monotoniczność i liczbę miejsc zerowych funkcji f(x)=− |
| (x+2)2−3
|
| | 2 | |
6.znajdź współrzędne wierzchołka paraboli y=−x
2−8x+5 i zapisz jej wzór w postaci kanonicznej.
znajdź współrzędne punktu przecięcia wykresu z osią y i naszkicuj ten wykres
7.zapisz wzór funkcji y=ax
2+bx+c dla a=−1 , b=0, c=1
8.czy ramiona paraboli będącej wykresem funkcji y=5x
2+3x+7 są skierowane w dół, czy w góę?
znajź współrzędne punktu przecięcia tej paraboli z osią y.
9.rozwiąż równanie:
a) 4x
2−(x−2)
2=0
b) 4(x+1)
2=25