Wyznacz sumę początkowych wyrazów ciągu geometrycznego.
aduchna: Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an), jeżeli:
a3 = 2 29 a5 = 8081 n = 5.
27 kwi 19:55
anulaa: hmm, to nie bd tak że a5−a4=a4−a3 z tego obliczyć a4
dlaej r=a4−a3
i ze wzorów an= ...
?
27 kwi 20:02
aduchna: Liczyłam, ale nie wychodzi. Może ja coś źle robię po drodze
27 kwi 20:41
Krzysiek : Pani Aniu nie. Bo jest ciag geometryczny a nie arytmetyczny ze chce Pani liczyc roznice .
Tutaj trzeba policzyc iloraz q bo to ciag geometryczny
Wiadomo jak powstaja kolejne wyrazy ciagu geometrycznego .
| | a5 | |
To teraz mozemy zapisac ze a5=a3*q2 to q2= |
| wyliczyc z tego q i podstawic do |
| | a3 | |
wzoru na sume n wyrazow ciagu ciagu geometrycznego wiec do wzoru trzeba za n podstawic 5 i
wyliczyc
27 kwi 20:45
27 kwi 20:47
anulaa: aa tak, nie wiem dlaczego przyjęłam że to ciąg arytmetyczny
27 kwi 20:58
aduchna: Zrobiłam tak, ale dalej nie zgadza się z wynikiem z książki.
27 kwi 21:06
Krzysiek : Tylko z tego wyjda Ci 2 ilorazy q bo bedzie pierwiastek kwadratowy
27 kwi 21:06
aduchna: a5 = a3 * q2 / : a3
q2 = a5a3
a3 = 2 29 = 209
q2 = 8081 * 920 = 49
q = 23
Czy to jest dobrze?
27 kwi 21:17
anulaa: liczyłam inaczej i też tak wyszło
27 kwi 21:22
aduchna: a3 = a1 * q2
209 = a1 * ( 23)2
209 = a1 * 49 / : 49
a1 = 209 * 94 = 5
Czy a1 jest dobrze obliczone?
27 kwi 21:28
Krzysiek : 4*9=36 :9=4 wiec q2=4 to q=2 lub q=−2
27 kwi 21:29
aduchna: Skąd to 4 * 9 = 36 ? Gdzie popełniłam błąd?
27 kwi 21:35
anulaa: | | a4 | | a5 | |
z zależności |
| = |
| |
| | a3 | | a4 | |
a jak podstawisz q −2 / 2 to wychodzi z a
3 −> a
5 ?
27 kwi 21:40
anulaa: i a1=5
27 kwi 21:41
Krzysiek : no co sie stalo ze nie piszesz dalej . Po prostu zle policzylas Ale tez q=−2 bo (−2)2=4
27 kwi 21:41
Krzysiek : | | 9 | |
Patrz 21.17 jak skocisz 80/20 to bedzie 4 i jeszcze razy 9 bo jest * |
| . Glupi blad |
| | 20 | |
Nie?
27 kwi 21:43
aduchna: Tylko, że skracając na krzyż 80 i 20 wychodzi:
481 * 91
I teraz skracam jeszcze 81 i 9, co daje:
49 * 11
czyli:
49
Dajemy pod pierwiastek i osobno wyciągając z pierwiastka z 4 dostajemy 2, a z pierwiastka z 9
jest 3, czyli wychodzi 2/3.
27 kwi 21:50
aduchna: No i też − (2/3), bo z minusem też daje plusy, więc q = 2/3 lub q = − (2/3)
27 kwi 21:52
Krzysiek : Przepraszam Cie bardzo .Ty masz racje bo ja nie skrocilem 81 z 9 .
| | 2 | | 2 | |
Wiec q= |
| ale taez q=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
27 kwi 21:53
Krzysiek : Wiec bedziesz musiala obliczyc S5 dla q=2/3 i q=−2/3
27 kwi 21:55
anulaa: zgadzam się z tym.
jak wychodzi Ci suma?
27 kwi 21:55
Krzysiek : To ile CI wyszlo S
5
27 kwi 22:01
aduchna: Policzyłam tylko dla q = 2/3 i wyszło mi S
5 = 3165/243 = 13 6/243 = 13 2/81
I wynik się zgadza z tym co jest w książce

S
5 dla q = − 2/3 nie chce mi się teraz liczyć,
bo męczyłam się nad tym przykładem ponad 2 godziny, więc na dzisiaj mam już dość

Krzysztofie, czy mogę poznać pierwszą literę Twojego nazwiska? Tak z ciekawości pytam.
27 kwi 22:04
anulaa: | | | | 275 | | 825 | |
to już żeby było na str. S5= 5 * |
| = 3 * |
| = |
| |
| | | | 243 | | 243 | |
zgadza sie z odp?
27 kwi 22:12
Krzysiek : No to policzmy dla q=2/3
| | 1−qn | | 1−(2/3)5 | | 32 | |
S5=a1* |
| to s5= 5* |
| =5*{1− |
| }{1/3} nie moge to |
| | 1−q | | 1−2/3 | | 243 | |
| | 211 | |
inaczej zapisac ale wyszlo mi cos takiego 5*( |
| *3) |
| | 243 | |
27 kwi 22:15
Krzysiek : Pierwsza to Z
27 kwi 22:16
aduchna: Anulaa, we wzorze jest tam odejmowanie, a nie dodawanie

No tak, mi wyszło:
211243 * 3 * 5 = 633/243 * 5 = 3165/243 = no i tak jak wyżej tam pisałam
27 kwi 22:22
27 kwi 22:26
aduchna: Nie skojarzyłam, bo od razu dałaś plusy − mój błąd

Wynik się zgadza. W książce mam poskracane i sprawdziłam czy zgadza się po skróceniu Twojego
wyniku. Jest:
825243 = 3
96243 = 3
3281
27 kwi 22:35
Krzysiek : | | 1−qn | | 1−(−2/3)5 | | 1+32/243 | | 275 | | 3 | |
S−5=a1* |
| = 5* |
| =5* |
| =( |
| * |
| )*5 |
| | 1−q | | 1−(−2/3) | | 5/3 | | 243 | | 5 | |
bo
| | −25 | | −32 | | 32 | |
(−2/3)5= |
| = |
| =− |
| |
| | 35 | | 243 | | 243 | |
27 kwi 22:37
Krzysiek : Na koncu mialo byc

i
27 kwi 22:39
anulaa: | | 2 | |
no.. mogłam napisać że liczę dla − |
| |
| | 3 | |
git.
27 kwi 22:41
aduchna: Dziękuję Wam za pomoc
27 kwi 22:43
Krzysiek : Na zdrowie
27 kwi 22:49