Zadanie na wykaż.
Kinia:

Punkt D należy do podstawy AB trójkąta równoramiennego ABC. Półprosta CD
→ dzieli kąt przy
wierzchołku C na kąty o miarach α i βwykaż, że
IADIIDBI =
sinαsinβ.
27 kwi 19:18
27 kwi 19:46
Kinia: Z założeniami zawsze idzie mi najtrudniej i nigdy nie wiem od czego zacząć...
Mam korzystać z twierdzeń? Czy najzwyklejszych wzorów?
Mogę poprosić o wskazówki?
27 kwi 20:02
Kinia: Mógłby ktoś dopomóc...?
27 kwi 21:19
Kinia: Mógłby ktoś powiedzieć od czego zacząć...? z czego skorzystać...?
28 kwi 11:56
Eta:
| | 1 | | 1 | | P1 | | |AD| | |
P1= |
| |AD|*h , P2= |
| |DB|*h ⇒ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | P2 | | |DB| | |
| | 1 | | 1 | | P1 | | sinα | |
P1= |
| *b*x*sinα , P2= |
| *b*x*sinβ ⇒ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | P2 | | sinβ | |
| | |AD| | | sinα | |
zatem mamy tezę: |
| = |
| |
| | |DB| | | sinβ | |
c.n.u
28 kwi 12:28
Eta:
28 kwi 12:52
Kinia: Dziękuję bardzo... Analizuję każde po kolei zadanie... Dlatego tak "od razu" nie odpisuję...
Ale dziękuję i jestem bardzo wdzięczna za pomoc − zawsze
28 kwi 13:02
Eta:
28 kwi 13:10
Krzysiek : Eta jesli sa zadania z geometrii to na Ciebie zawsze mozna liczyc

l
28 kwi 13:35
Eta:
28 kwi 13:40