Przeciwprostokątna.
Kinia: W trójkącie prostokątnym ABC, w którym kąt ∡C = 90o i BC < AC, poprowadzono prostą przez
wierzchołek C trójkąta, która przecina przeciwprostokątną w punkcie D takim, że AD : DB = 2:1.
Wiedząc, że BC= √3 cm i ∡DCB = 30o oblicz |AB|.
27 kwi 19:37
Eta:
@
Kinia .......... może popracuj trochę sama? co?
Napisz jak rozwiązujesz, sprawdzimy ..... bo matura ..tuż, tuż
27 kwi 19:45
Kinia: Jam pierwsza klasa

Spróbuję... Ale proszę o sprawdzenie... nakierowanie...
Nie chcę mieć rozwiązanego − choć ułatwia to sprawę.
Ale rady by się przydały... Z czego skorzystać najlepiej itp. =)
27 kwi 19:51
Kinia:

Czy kąt BDC to 90
o?
Czy kąt ADC to również 90
o?
Potem pitagoras?
27 kwi 20:08
Eta:

|∡ADC| ≠ 90
o
| | 1 | | 1 | | P(ADC) | |
P(ADC)= |
| *2x*h , P(CDB)= |
| *x*h ⇒ |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | | P(CDB) | |
| | 1 | | bw√3 | |
oraz: P(ADC= |
| *b*w*sin60o= |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | w√3 | |
P(CDB)= |
| *w*√3*sin30o= |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | P(ADC) | | bw√3 | |
zatem |
| = |
| = b ⇒ b=2 |
| | P(CDB) | | w√3 | |
i teraz z tw. Pitagorasa
|AB|
2=........... dokończ
odp: |AB|=
√7
27 kwi 20:56
Kinia: Dziękuję ślicznie za pomoc =)
27 kwi 21:02