Związek promieni i długość odcinka.
Kinia: W trójkącie ABC dane są kąt ∘ |∡ACB | = 120o , |AC | = 6 i |BC | = 3 . Dwusieczna kąta ∡ACB
przecina bok AB w punkcie D .
a) Oblicz długość odcinka CD .
b) Jaki jest związek miedzy długościami promieni: okręgu opisanego na trójkącie ADC i okręgu
opisanego na trójkącie DBC ? Odpowiedź uzasadnij.
27 kwi 19:09
27 kwi 19:46
Kinia:

Mogłabym liczyć na jakieś rady...?
27 kwi 21:19
bysztszak:
|BD|=x
|DA|=2x
cos120=−sin30
27 kwi 21:43
bysztszak: czekaj, źle nie o to pytają
27 kwi 21:43
Eta:
| | 3 | | 6 | |
Z twierdzenia o dwusiecznej: |
| = |
| ⇒ y= 2w |
| | w | | y | |
P(ABC)= P
1+P
2
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *3*6*sin120o= 9*sin60o ( sin120o= sin60o |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P1= |
| *3*x*sin60o , P2= |
| *6*x*sin60o |
| | 2 | | 2 | |
| | 9 | |
9*sin60o= |
| *x*sin60o ⇒ x=2 |
| | 2 | |
b) w trójkątach CDB i ACD
| | w | | y | | 2w | |
R1= |
| i R2= |
| = |
| |
| | 2sin60o | | 2sin60o | | 2sin60o | |
27 kwi 22:00
Kinia: Tutaj również Ci dziękuję
28 kwi 13:02