Zadanie na "wykaż".
Kinia: W trójkącie prostokątnym ABC, w którym ∡C = 90o, poprowadzono odcinek CD w taki sposób, że D
∊\in AB oraz ∡BCD = 2 ∡ACD. Wykaż, że jeżeli pole trójkątów ADC i BCD są równe, to kąty ostre
trójkąta ABC mają miarę 30o i 60o.
27 kwi 19:07
27 kwi 19:46
Eta:

Z założenia:
3α=90
o ⇒ α=30
o i 2α=60
o
P
1=P
2
| | 1 | | xa | | 1 | | x*b√3 | |
P1= |
| *x*a*sin30o = |
| , P2= |
| *x*b*sin60o= |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
to: a= b
√3
| | a | | b√3 | |
tgβ= |
| = |
| = √3 ⇒ β = 60o , to γ=..... |
| | b | | b | |
27 kwi 23:55
Eta:
28 kwi 12:52
Kinia: Dziękuję
28 kwi 13:03