Sinusy w trójkącie
Kinia: Dwa boki trójkąta mają długość a= 7 cm i b = 8 cm, a długość promienia okręgu wpisanego w ten
trójkąt jest równa √5 cm. Wiedząc, ze pole trójkąta jest równe 12√5 cm², oblicz sinusy kątów
tego trójkąta.
27 kwi 19:00
Eta:
p −−− połowa obwodu, P−− pole trójkąta , r −− dł. promienia okręgu wpisanego
R−− dł. promienia okręgu opisanego
| | r | |
p= |
| 2p=a+b+c ⇒ c= 2p−(a+b) |
| | P | |
| | a | | b | | c | |
sinα= |
| , sinβ= |
| , sinγ= |
| |
| | 2R | | 2R | | 2R | |
i działaj
27 kwi 19:12
Kinia: Można by prosić o pomoc w inny sposób − nie wykorzystując wzoru p=rP?
Takowego nie poznałam, a póki nie jestem w 3 klasie nie mogę korzystać "czego chcę", choć
byłoby tak prościej...
27 kwi 19:49
Eta:
A taki poznałaś? P=r*p ( nie wierzę.........że nie ?
| | r | |
z niego po przekształceniu : p= |
| |
| | P | |
27 kwi 19:55
Kinia: Sprawdziłam ten wzór...
Ogólnie to "p" oznacza połowę obwodu chyba... Jeśli tak − to nie poznałam...
27 kwi 20:01
Kinia: Mógłby ktoś doradzić...?
27 kwi 20:30
Kinia: Mogę liczyć na pomoc...?
Jakiś zamiennik tego wzoru do tego zadania...?
27 kwi 21:20
Kinia: Mógłby ktoś doradzić z czego skorzystać...?
28 kwi 11:55
Saizou :

P=12
√5
4h=12
√5
h=3
√5
sin
2α+cos
2α=1
z tw. cosinusów
x
2=49+64−32
x
2=81
x=9 x>0
| | 2 | |
i analogicznie dla cosα=− |
| |
| | 7 | |
28 kwi 12:17
Kinia: Dziaa!
28 kwi 13:02
Saizou : proszę, ale rachunków jest jeszcze trochę
28 kwi 13:11
Kinia: Wyniki w książce niby są:
sinα=√53
sinβ=8√521
sinγ=3√57
Ale spróbuję rozwiązać jeszcze raz jak Ty, sugerując się Twoimi krokami...
Być może w książce się pomylili.
Ale bardzo dziękuję =)
28 kwi 13:17
Saizou : | | √5 | |
i chochlik jest u mnie przy sinγ= |
| |
| | 3 | |
28 kwi 13:21
28 kwi 13:34
Eta:
Poprawiam swój zapis z (chochlikiem)
| | P | | 12√5 | |
p= |
| ⇒ p= |
| = 12 , to 2p=24 |
| | r | | √5 | |
c= 2p−(a+b) = 24−15=
9
| | abc | | 7*8*9 | |
R= |
| = |
| =......... |
| | 4P | | 4*12√5 | |
dokończ....... to o wiele prostszy sposób rozwiązania tego zadania
28 kwi 13:39
Kinia: Nie mogę w ten sposób zrobić...
Nie miałam wzoru z "p" jako połowa obwodu...
Nauczyciel z matematyki nie toleruje "wyprzedzania" materiału, bo chce mieć pewność, że umiemy
rozwiązywać zadania wszelkimi sposobami...
28 kwi 13:51
Kinia: Spróbowałam obliczyć Eta Twoim sposobem tylko sinα
I wyszło mi
R=50448√5
R=504√5240
sinα=a2R= 7*240504√5=7*120*√5252*5
28 kwi 14:30
Kinia: Ma wyjść sinα=√53
28 kwi 14:30