Obliczanie pola trójkąta i promienia okręgu.
Kinia: Na trójkącie ABC, w którym odcinek AC jest równy odcinkowi BC, opisano okrąg o środku O i
promieniu R = 20 cm. Wiedząc, że ∠ AOB = 120o, oblicz pole trójkąta ABC oraz promień okręgu
wpisanego w ten trójkąt. Rozważ dwa przypadki.
Mam na razie:
Trójkąt ABC1 i on jest równoboczny, jego wysokość to 30 czyli bok 20 √3 czyli pole 300√3
Trójkąt ABC2 i on jest równoramienny jego pole jest trzecią częścią ABC1 czyli wynosi 100√3
Jak obliczyć wysokości, bo mam z tym problem...?
26 kwi 19:25
Kinia: Znaczy nie wysokość tylko promień okręgów.
26 kwi 19:40
Saizou :

I przypadek
AB=a AC=BC=b
i np. z tw. sinusów
| | √3 | |
a=2R*sin120 sin120=sin(90+30)=cos30= |
| |
| | 2 | |
a=20
√3
b=20
√3
P=10
√3*10
√3*
√3=300
√3
26 kwi 19:49
Saizou : a jeszcze promień okręgu wpisanego to
26 kwi 19:50
Saizou :

II wersja
a=20
√3
26 kwi 19:56
Saizou : jeśli czegoś nie "spaprałem"
26 kwi 19:56
Kinia: Pierwszy przypadek ślicznie

Drugi natomiast w odpowiedzi jest (spojrzałam dobrze xD) r = (20
√3 cm
2−30)cm
26 kwi 20:08
Saizou :

teraz będzie II przypadek

3P
ABC'=P
ABC
26 kwi 20:17
Kinia: Aaa, to są dwa sposoby, cudownie, ohoohohho

Nio a jak mamy ten drugi przypadek go promień ile wyniesie?
26 kwi 20:43
Kinia: Mógłbyś ktoś wspomóc i pomóc obliczyć promień okręgu w trójkącie w drugim przypadku...?
Wynik powinien wyjść: r = (20√3 cm2−30)cm
27 kwi 10:07
Kinia: Tutaj też mam problem, próbowałam rozwiązywać zasadą 30,60,90 stopni, potem pitagoras, ale nie
wychodzi taki wynik...
Ma ktoś pomysł, radę...?
27 kwi 13:38
Kinia: Hm...?
27 kwi 15:38
Kinia: Pomógłbyś ktoś, bo potrzebuję a nie ma naprawdę jak znaleźć odpowiedź...
Proszę...
27 kwi 16:34
27 kwi 20:48
Kinia: Pomógłby ktoś...?
28 kwi 11:54
Saizou : zauważ że kąt ∠AC'B=120o
28 kwi 13:45
Kinia: Nie za bardzo wiem co dalej...
Zrobiłabym to pitagorasem...
Ale mam dwie nie wiadome...
Nie znam boku c...
Gdy wezmę pod uwagę 120
To będzie 30.60.90
Ale wtedy wychodzi, że to trójkąt równoboczny...
28 kwi 13:49
Kinia:

y=
√32*7,5
y=
15√34
r=200√330+15p{32
28 kwi 14:14
Kinia:

Bo nie widać tego zapisu tam...
I ogólnie chodzi o to, że nie wychodzi...
28 kwi 14:17