Okrąg wpisany/opisany i trzeci bok trójkąta
Kinia: Dwa boki trójkąta mają długość 28 cm i 25 cm , a promień okręgu opisanego na tym trójkącie jest
równy 1416 cm. Wiedząc że pole trójkąta wynosi 210 cm2,wyznacz:
a) Długość trzeciego boku
b)Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
27 kwi 18:58
Eta:
| | a=b+c | |
r= P*p =...... ,gdzie: p= |
| |
| | 2 | |
27 kwi 19:02
Kinia: P=abc4R?
A nie R=abc4P?
Patrzyłam w google, tak podano wzór...
27 kwi 19:03
27 kwi 19:08
Kinia: Nio to tak mam, ale wychodzi mi:
1412=28*25*c4*210
1412=700*c840
1412*840=700*c
12180700=c
c=17,4
A ma wyjść 17 − równo...
27 kwi 19:12
Eta:
| | abc | | 4PR | | | | 5*85 | | 85 | |
P= |
| ⇒ c= |
| = |
| = |
| = |
| =17 |
| | 4R | | ab | | 25*28 | | 25 | | 5 | |
No i ...... wyszło
27 kwi 19:20
Kinia: Ah... Czyli powinnam na ułamek zwykły zamienić by było dokładniej...
Dziękuję bardzo za poprawkę i wskazówki =)
27 kwi 19:23
Kinia: To:
p=a=b+c2
to
p=a+b+c2?
I mogę spytać skąd taki wzór?
Nie znam chyba takowego...
27 kwi 19:46
Kinia: Można by prosić o pomoc w inny sposób − nie wykorzystując wzoru p=rP?
Takowego nie poznałam, a póki nie jestem w 3 klasie nie mogę korzystać "czego chcę", choć
byłoby tak prościej...
27 kwi 19:49
27 kwi 19:56
Kinia: Nio i pięknie wyszło zadanie − ślicznie dziękuję
27 kwi 20:17