Ciąg określony jest wzorem a_n=-U{3}{8}n+100. Ustal, którym wyrazem tego ciągu j
Paweł: | | 3 | |
Ciąg określony jest wzorem an=− |
| n+100. Ustal, którym wyrazem tego ciągu jest liczba 10. |
| | 8 | |
Wiem, że mogę skorzystać z metody prób i błędów sprawdzając jakieś wyrazy ale szukam bardziej
jakiegoś szybkiego sposobu, sam na żaden nie wpadłem.
27 kwi 18:43
zombi: an=10 i licz n?
27 kwi 18:46
Eta:
a
n=10, n€N+
rozwiąż równanie:
| | 3 | |
− |
| n+100=10 ....................... n= 240 |
| | 8 | |
Odp: a
240=10
27 kwi 18:47
bezendu: @Zombie a nie tak
| | 3 | |
− |
| n+100=10  |
| | 8 | |
27 kwi 18:48
bezendu: Eta potwierdziła
27 kwi 18:48
zombi: No to napisałem an=10
27 kwi 18:59
Eta:
27 kwi 19:00
27 kwi 19:05
Paweł: Dzięki
27 kwi 19:21