matematykaszkolna.pl
wielopocho zombi: Dane są wielomiany P(x) = xn + an−1xn−1 + ... + a1x + a0 oraz Q(x) = xm + bm−1xm−1 + ... + b1x + b0 spełniające warunek P(x)2 = (x2−1) Q(x)2 + 1 Wykaż, że P'(x) = nQ(x) Jakaś podpowiedź tyci tyci?
27 kwi 15:28
zombi: To, że m=n−1, mamy z porównania najwyższych potęg 2n=2+2m ⇒ m=n−1, jeszcze z tymi współczynnikami trzeba pokombinować.
27 kwi 15:31
Vax: Na początku pokaż, że NWD(P,Q) = 1, a potem zróżniczkuj równość daną w założeniu i wyciągnij stamtąd wniosek, że Q(x) | P'(x)
27 kwi 15:49
zombi: Vaxiu, jak pokazać to, że są względnie pierwsze? Bo np. jakbym oznaczył sobie P(x)=s Q(x)=t to miałbym, ze s−(x2−1)*t=1 i teraz tak oznaczę, sobie d=x2−1, czyli mam s−dt, wiadomo, ze (1,d)=1, i teraz w sumie mógłbym pokazać, że (s,t)=1 w ten sposob, zalozmy ze s=ap i t=bp gdzie p>1 (oczywiscie (a,b)=1 wtedy w najsze równosci mielibysmy ap−dbp=1 p(a−db)=1 ⇒ p=1 czyly sprzecznosc, więc wracajac do s−dt otrzymamy, ze (s,t)=1, czyli (P2,Q2)=1 nie wiem czy stąd wynika, że (P,Q)=1. Jesli pisalem wczesniej totalne bzdury to mów mi albo pokaz jak pokazac ze sa wzglednie pierwsze.
27 kwi 16:39
zombi: Podbijam...
27 kwi 17:29
zombi: I znowu.
27 kwi 18:32
zombi: I raz jeszcze : P
27 kwi 20:32
AC: Są pierwsze ponieważ nie mają wspólnych miejsc zerowych.
27 kwi 20:57
zombi: no tak AC masz racje prościej jest, że nich a jest pierwiastkiem wielomianu P i Q, wtedy mamy P(a)=0 ≠ Q(a)+1=1 sprzecznosc
27 kwi 21:26
zombi: no to dobra skoro(P,Q)=1 to różczniczkując nasze równanie mamy P(x)*P'(x) = Q(x) [(x2 Q'(x)−Q'(x)+x Q(x))] Wielomian P(x) jest stopnia n−tego natomiast Q(x) n−1, więc [(x2 Q'(x)−Q'(x)+x Q(x))] jest również stopnia n, zatem przy dzielnie L przez Q(x), otrzymujemy po obu stronach wielomiany stopnia n−tego, wiedząc, że (P,Q)=1, wnioskujemy, że Q(x) | P'(x)) Teraz porównajmy współczynniki przy najwyższych potęgach wyrażeń P(x) oraz [(x2 Q'(x)−Q'(x)+x Q(x))] Z tego, że Q(x) | P'(x) mamy k*P(x) = [(x2 Q'(x)−Q'(x)+x Q(x))] k*P(x) = k*xn + k*an−1+xn−1 +... [(x2 Q'(x)−Q'(x)+x Q(x))] = x2 * [(n−1)xn−2+...] − [(n−1)xn−2] + x * [ xn−1+...] = [(n−1)*xn + xn + ... ] = n*xn+... Stąd wynika, że k=n, zatem oczywiście P'(x)=nQ(x)
28 kwi 02:11