matematykaszkolna.pl
Zadania na dowodzenie Rodney: Witam, mam pytanie dotyczące takich zadań jak to: 2499 Mój matematyk uczy mnie, że przy takim zadaniu należy wyjść od (a−1)2 ≥ 0 i tak to przekształcać, aby dojść do takiej postaci jaką mieliśmy podaną w poleceniu. Mówi, że jak ktoś nie wie od czego zacząć to może sobie zrobić to od tyłu w brudnopisie, ale zadanie na karcie odpowiedzi powinno być rozwiązane w taki sposób, aby to co mieliśmy dowieść wyszło na końcu. Jak to jest oceniane na maturze, konkursach i w ogóle? Ma znaczenie od której strony się zabiera za to zadanie? Tłumaczę to właśnie koleżance i trochę nie może zrozumieć, że to tak jest, że trzeba najpierw to zrobić w brudnopisie, a potem przepisać od drugiej strony. Ogólnie mój matematyk uzasadnia to tak, że nie możemy tego naszego twierdzenia uznać z góry za prawdziwe, tylko musimy wyjść od czegoś co jest na pewno prawdziwe i dojść do naszego twierdzenia. Mam nadzieję, że opisałem mój problem dosyć jasno i czekam na odpowiedzi osób, które coś na ten temat wiedzą emotka
27 kwi 13:25
27 kwi 13:27
Bobiszonist: Sprawdź każde a lub po prostu przekształć i dojdź do czegoś co potwierdzi tezę emotka
27 kwi 16:26
asdf:
 a2+1 a+1 
Założeniem jest to, że

, a to musisz udowodnić. Nie tylko w matematyce
 a+1 2 
jest tak, że jak nie wiesz jak to zrobić, to rób od końca Np. dużo prościej jest wyprowadzić wzór na deltę z postaci iloczynowej niż z ogólnej.
27 kwi 16:41