Matura rozszerzona maj 2009
maturzysta: ZADANIE Z MATURY ROZSZ Z MAJA Z 2009 ROKU POMOCY


Chodzi o to ze jesli tam w tresci zadania podane jest A i B i jesli ja zaczne robic zadanie od
tezy i poprostu podstawie B=9
√A dane liczby odpowiadajace A i B oraz jesli dojde do postaci
gdzie L=P(lewa=prawa) to czy to zadanie bedzie poprawne

?
To jest zadanie bodajze 5 czy jakos tak na dowodzenie
25 kwi 23:11
heheszky:
Tak
26 kwi 11:07
Dominik: nie. nie masz korzystac z tezy, a zalozen. czyli z danych A i B masz dojsc do B = 9√A
26 kwi 11:09
123: Mozesz tak robic
26 kwi 11:35
PW: maturzysto, dowodzenie twierdzenia polega na tym, że korzystając z prawdziwości założenia
w wyniku poprawnego logicznie rozumowania dochodzi się do prawdziwości tezy. To "poprawne
logicznie rozumowanie" jest ciągiem wynikań.
J e d y n y w y j ą t e k może mieć miejsce, gdy założenie i teza są zdaniami równoważnymi. −
jeżeli zamiast prawdziwości Z⇒T uda się udowodnić T⇔Z, to w porządku. Trzeba mieć świadomość,
że dowodzi się wtedy dwóch twierdzeń : Z⇒T (o to pytali) i T⇒Z (o to nie pytali).
Cóż, z tego wyjątku uczyniono regułę i w sposób urągający zdrowemu rozsądkowi namiętnie dowodzi
się twierdzenia "wychodząc od tezy" (i większość zapomina o napisaniu, że kolejne
przekształcenia są równoważne). Jest tutaj pewne niebezpieczeństwo − a skąd takie głębokie
przekonanie, że założenie i teza są równoważne? Piękny przykład:
(1) "Jeżeli liczba k dzieli się przez 2, to k dzieli się przez 4"
Twierdzenie to jest oczywiście fałszywe. Spróbuj "wyjść od tezy" − w wyniku najzupełniej
poprawnego wnioskowania otrzymasz zdanie "liczba k dzieli się przez 2". Czy to oznacza, że
twierdzenie (1) jest prawdziwe? Nie, po prostu udowodniliśmy twierdzenie odwrotne do (1), a o
to nie pytali. Zero punktów, bo ujemnych na szczęście nie przyznają.
Jeżeli zaś "wychodzisz od tezy" i otrzymasz zdanie prawdziwe, ale nic nie mające wspólnego z
założeniem, i wszystkie kolejne zdania były równoważne, to trzeba umieć to opisać − nie jest
to bowiem ani dowód "wprost", ani "nie wprost", tylko wykazanie równoważności logicznej tezy i
tegoż zdania prawdziwego, co świadczy o prawdziwości tezy.
26 kwi 20:45