zadania tekstowe
Patri: Cześć. Zadanie do sprawdzenia.
Królik i zając ścigają się na pewnej trasie. Zając ma skoki o 10% dłuższe od skoków królika,
ale za to w tym samym czasie królik wykonuje o 10% skoków więcej. Który z nich szybciej
przybędzie do mety? Odpowiedź uzasadnij.
Cześć. Wymyśliłam, że na mecie znajdą się jednocześnie, ale może się mylę. Przedstawię swój
sposób myślenia, będę wdzięczna za konstruktywne komentarze.
xk − długość skoku królika
yk − ilość skoków królika w jednostce czasu
xz − długość skoku zająca
yz − ilość skoków zająca w jednostce czasu
droga=x*y (długość skoku*ilość skoków)
yk=yz+10%yz
xz=xk+10%xk
droga=xk*yk=xk*(yz+10%yz)=xk*yz+10%*yz*xk
do tego samego wyniku dochodzę analizując drogę dla zająca:
droga=xz*yz=(xk+10%xk)*yz=xk*yz+10%*yz*xk
Czyli przybędą równocześnie.
Tadaaam!
Dobrze czy nie?
25 kwi 23:42
25 kwi 23:52