zagadki matematyczne
Patri: Królik i zając ścigają się na pewnej trasie. Zając ma skoki o 10% dłuższe od skoków królika,
ale za to w tym samym czasie królik wykonuje o 10% skoków więcej. Który z nich szybciej
przybędzie do mety? Odpowiedź uzasadnij.
Cześć. Wymyśliłam, że na mecie znajdą się jednocześnie, ale może się mylę. Przedstawię swój
sposób myślenia, będę wdzięczna za konstruktywne komentarze.
x
k − długość skoku królika
y
k − ilość skoków królika w jednostce czasu
x
z − długość skoku zająca
y
z − ilość skoków zająca w jednostce czasu
droga=x*y (długość skoku*ilość skoków)
y
k=y
z+10%y
z
x
z=x
k+10%x
k
droga=x
k*y
k=x
k*(y
z+10%y
z)=x
k*y
z+10%*y
z*x
k
do tego samego wyniku dochodzę analizując drogę dla zająca:
droga=x
z*y
z=(x
k+10%x
k)*y
z=x
k*y
z+10%*y
z*x
k
Czyli przybędą równocześnie.
Tadaaam!
Dobrze czy nie?