własności działań na macirzach
Gola: Wykorzystując własności działań na macierzach uprość wyrażenie:
X=2*(B*AT)T+4*A−A*BT
[1 −2 −2] [0 −2 1]
A=[2 1 −3] B=[1 0 4]
[5 −1 0]
25 kwi 20:53
Trivial:
X = 2*(BAT)T + 4A − ABT = 2*((AT)TBT) + 4A − ABT = 2ABT + 4A − ABT =
= ABT + 4A = A(BT + 4J)
gdzie J oznacza macierz jednostkową.
25 kwi 20:57
Gola: czyli przy transponowaniu można zamienić miejscami macierze?
25 kwi 21:01
25 kwi 21:18
Gola: Dzięki wielkie!
25 kwi 21:22
Ania: X = A*(B *(A−1)T)T * AT + 5BT
Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego przykładu. T oznaczaja macierz transponowaną
jak powyżej. Polecenie takie samo
11 wrz 12:48