m
Basiek: Czy ktoś ma chwilkę czasu...?
I podstawową wiedzę nt. macierzy?
28 gru 17:50
Trivial: Hm?
28 gru 18:05
Basiek: Równania macierzowe z wykorzystaniem macierzy odwrotnych....
http://ge.tt/2Ts6nMU/v/0
Zadanie 8−me. Mam kilka 'drobnych' pytań do kilku z tych przykładów.
28 gru 18:11
Basiek: Np. zaczynając od a:
Dochodzę do postaci
X*I= | −19 −8|
|12 5|
Możesz mnie oświecić jak w tych wszystkich przypadkach mam się pozbyć macierzy jednostkowych
... ostatecznie?
28 gru 18:18
Trivial: No więc? <:
28 gru 18:18
Trivial: X*I = X.
28 gru 18:19
Basiek: Super, dalej...
Jak z X
(−1) 'wyprodukować' sobie X?
| | XdT | |
X(−1)= |
| , z czego ja osobiście iksa chyba wyciągnąć nie umiem.  |
| | detX | |
28 gru 18:21
Basiek: * z X−1
28 gru 18:22
Trivial:
X−1 = A /−1
X = A−1
28 gru 18:23
Basiek: A w c?
(X
T)
−1=A
X
T=A
−1
X=(A
−1)
T
28 gru 18:25
Trivial: Tak.
28 gru 18:26
Basiek: Jeszcze gdybyś mógł zerknąć na e
(X*A)
T=....?
Wiem, że gdyby to było (X+A)
T=X
T+A
T
A w ten sposób... nie wiem.
28 gru 18:29
Trivial:
Transpozycja zamienia kolejność mnożenia:
(ABCD)T = DTCTBTAT
Tak samo z odwracaniem:
(ABCD)−1 = D−1C−1B−1A−1
28 gru 18:30
Basiek: Świetnie. Dziękuję. Zajęłam Ci trochę więcej niż 'chwilkę', przepraszam.
Ale chyba załapałam.
Jeszcze raz dziękuję.
28 gru 18:32
Trivial:
Sposób na zapamiętanie:
Macierze dokonują przekształceń obiektów w inne obiekty.
0. Mamy człowieka u.
1. Załóżmy, że macierz A zakłada skarpetki. Człowiek ze skarpetkami to A*u.
2. Załóżmy, że macierz B zakłada buty. Człowiek z butami to B*u
3. Macierzą, która najpierw zakłada skarpetki, a potem buty jest oczywiście B*A.
Człowiek po tym przekształceniu: B*A*u
Aby wrócić do tego co było mając ubraną osobę musimy najpierw zdjąć buty, a potem skarpetki.
u = (A
−1B
−1)(BA)u.
28 gru 18:35
Basiek: Wow....
Cóż, chyba już na pewno zapamiętam.

28 gru 18:39