rownania okregów
Tarkus: wyznacz równania okregów stycznych do obu osi układu wspolrzednych i przechodzących przez
punkt (−1,2)
25 kwi 18:51
Tarkus: zacząłem liczyć z delty ale wychodzi mi ujemna
25 kwi 18:52
Tarkus: pomoże ktoś
25 kwi 19:35
kinga: nie bardzo umię niestety.poszperam

ale może ktoś lepszy się zajmie..
25 kwi 19:37
kinga: okręgów czy okręgu?
25 kwi 19:40
Tarkus: niby ma wyjść 2
25 kwi 19:40
kinga: skąd wiadomo że dwa?ktoś dobry w tym temacie sugerował?to może też trzeba pod tym kątem...czy
to odp.z testów.nie rozumię skąd dwa bo równanie

x−a)kwadrat+(y−b)kwadrat=r kwadratgdzie
(a,b)to środek okręgu a r to promień(pierwiastek z niego,kwadrat)
(x−1)kwadrat+(y−1)kwadrat=1 kwadrat........S(1,1) i r=1 ale nie wiem czy do końca dobrze .To
rozwiązanie jak wrzucisz na układ współrzędnych daje

krag styka sie z osią x w punkcie 1 i z
osią y w punkcie 1.oraz przechodziprzez punkty podane wyżej.więcej nie umię

jak mają być 2
rozwiązania to może ktoś jeszcze pomoże
25 kwi 19:54
Eta:

o
1: (x+5)
2+(y−5)
2=25 i o
2: (x+1)
2+(y−1)
2=1
rozwiązanie: S(−r,r) , r>0 −−− dł. promienia okręgu
i A(−1,2) € o(S,r)
to:
o: ( −1+r)
2+(2−r)
2=r
2 ⇒ r=.... v r=.... dokończ
25 kwi 19:54
kinga: chylę czoła

Eta i pozdrawiam
25 kwi 19:55
Eta:
Na zdrowie ...
25 kwi 19:56
bezendu: @Eta jak poszły testy gimnazjalne
25 kwi 19:57
Eta:
Hehe

byłam zwolniona
25 kwi 19:58
kinga: Etuniu

a skąd te 5 w nawiasach,też chciałabym to zrozumieć ()przykład dużego
okręgu)wytłumaczysz?proszę..
25 kwi 19:59
Licealista_Theosh: @Eta mam prośbę. Możesz mi doradzić jak to ugryźć
200950
25 kwi 20:01
Eta:
Rozwiąż równanie : (−1+r)2+(2−r)2=r2 ⇒r2−6r+5=0 ⇒ r=1 v r=5
S(−r,r) ⇒ S1 (−1,1) v S2(−5,5)
r1=1 v r2=5
25 kwi 20:08
kinga: jestem

nie ..grodzka,raczej "nieumiejętna"i walcząca jak Nike

pomimo wszystko a zwłaszcza
własnych braków...no właśnie...pierwszy wers to z jakiegoś wzoru,tak?jesteś bardzo dobra
wiesz
25 kwi 20:17