Tales
Licealista_Theosh:
Twierdzenia Talesa Jak obliczyć a
2 i a
3?
Na rysunku pokazano, jak − mając dane odcinki o długości 1 i a skonstruować odcinek o długości
| | 1 | |
x= |
| . Mając dane odcinki o długośiach 1 i a, skonstruuj odcinki o długościach a2 i |
| | a | |
a
3.
Jak to ugryźć?
25 kwi 19:21
Licealista_Theosh: Mała podpowiedź?
25 kwi 19:29
Licealista_Theosh: ?
25 kwi 19:53
Licealista_Theosh: | | 1 | | 1 | |
czy x= |
| − |
| ? |
| | a2+2ab+b2 | | 2ab+b2 | |
25 kwi 20:07
25 kwi 20:15
25 kwi 20:16
Licealista_Theosh: nie rozumiem.
25 kwi 20:17
Eta:

k∥m
25 kwi 20:23
Licealista_Theosh: Eto skąd ta proporcja?
25 kwi 20:23
Licealista_Theosh: Aha robisz nowy ryaunek, a ja tak patrzę na ten pierwszy i się głowię
25 kwi 20:25
Eta:
Układasz ją tak, aby x
2=a , jeżeli masz dane odcinki
1 i
a
| | 1 | | a | |
czyli |
| = |
| bo wtedy: x=a2 |
| | a | | x | |
25 kwi 20:25
Eta:
Podobnie nowy rysunek dla x=a3 mając odcinki : 1, a i a2
25 kwi 20:30
Eta:
25 kwi 20:43