rozłóż wielomian na czynniki
grzegorz: rozłóż wielomian 8x3 −1 na czynniki
25 kwi 10:23
krystek: (2x)3−13=...
25 kwi 10:23
25 kwi 10:24
*:
Zadanie ciekawie rozwiązuje się na liczbach zespolonych:
z=
123√1 + 0i
1=rcosΦ ⋀ 0i=rsinΦ ; Φ=0
| | 1 | |
z1 =12[cos0 + isin0]= |
| |
| | 2 | |
| | −1 | | √3 | |
z2=12[cos2π3 + isin2π3]= |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | −1 | | √3 | |
z3=12[cos4π3 + isin4π3]= |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | |
26 kwi 07:02
Janek191:
8 x3 − 1 = ( 2x)3 − 13 = ( 2x − 1)*( 4 x2 + 2 x + 1)
26 kwi 07:28
hwdtel i Zen64:
| | √3 | | √3 | |
Brakuje i , |
| i,− |
| i |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1+√3i | | 1−√3i | |
8x3 − 1 = 8(x− |
| )(x + |
| )(x + |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
26 kwi 09:14
jikA:
Rozwiązanie które podał *: na maturze by otrzymało 0 punktów. Polecenie jasno mówi
aby rozłożyć na czynniki a nie rozwiązać równanie.
26 kwi 09:39
grzegorz: więc jak to powinno być prawidłowo rozłożone na czynniki
26 kwi 11:03
Dominik: jesli jestes w szkole sredniej to wystarczy rozlozyc ze wzoru a3 − b3
26 kwi 11:09
krystek: 7:28
26 kwi 11:13