plis
Alexandra:): ze zbioru liczb {1 2 3 4, ......... 999,1000} losujesz jedną liczbę. oBlicz prawdopodobienstwo
ze otrzymasz liczbę podzielną przez 3 lub przez 5.
25 kwi 08:53
Prosiałke: Czym się charakteryzuje liczba podzielna przez 3 i 5?
Ilość wyrazów obliczysz wzorem.
an=a1+(n−1)r
A potem prawdopodobieństwo.
25 kwi 08:57
Artur_z_miasta_Neptuna: to zadanie było parę dni temu ... wyszukaj sobie je przy użyciu opcji 'szukaj'
25 kwi 09:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
baaaa
to Ty męczysz nas tym zadaniem −−− ile razy będziesz je pisać nim gotowca nie dostaniesz

ciekawe
25 kwi 09:02
25 kwi 09:17
Alexandra:): a1=3 r=3 an=999
a999=3+(999−1)*3
a999=3+998*3
a999=2997
i teraz?
25 kwi 09:18
Alexandra:): ?
25 kwi 09:41
SoLo: Masz liczby ze zbioru {1,2,3....1000}, podzielne przez 3 i 5 układają się więc w ciągi, jak
napisał Prosiałke
I : 3 6 9 12 15 18 itd. aż do 999 tych wyrazów jest 333
II: 5 10 15 20 itd. i ich jest 200 (wiem bo najwiekszy to 1000 a 1000/5 =200)
widać też że wyrazy sie powtarzają, mamy więc 3 ciąg)
III 15 30 45 itd ( najwieksza podzielna przez 15 jest 990 czyli tych wyrazów jest 66)
Podzielnych przez 3 i 5 wykluczając powtórki jest więc....
25 kwi 10:11