;)pliska
Alexandra:): ze zbioru liczb {1 2 3 4, ......... 999,1000} losujesz jedną liczbę. oBlicz prawdopodobienstwo
ze otrzymasz liczbę podzielną przez 3 lub przez 5.
24 kwi 20:57
Dominik: rozpatrz zdarzenia
A − wylosowanie liczby podzielnej przez 3
B − wylosowanie liczby podzielnej przez 5
A∩B − wylosowanie liczby podzielnej przez 15
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
24 kwi 21:02
Alexandra:): P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
P(A∪B) = 3 + 5 − 15
P(A∪B) = −7
25 kwi 09:43
PW: Aleksandro, prawdopodobieństwo nie bywa większe od 1 i jest liczbą nieujemn\ą (taką ma
definicję), więc nie przemyślałaś swojej odpowiedzi.
25 kwi 17:06