Funkcja liniowa
Natalia: Dane są punkty A(−35,−2), B(−31,−4), C(202,4), D(206,2). Czy proste AB i CD są równoległe.
Odpowiedz uzasadnij. Proszę o szybką pomoc
24 kwi 21:23
Bogdan:
a dlaczego szybką?
24 kwi 21:25
Natalia: bo jutro mam sprawdzian a to zadanie na nim będzie
24 kwi 21:26
Technik: najpierw wyznacz wzory tych prostych a potem zobacz czy a
1=a
2
24 kwi 21:28
Bogdan:
Wyznacz współczynniki kierunkowe prostej AB i prostej CD
24 kwi 21:29
Bogdan:
Wzory prostych nie są potrzebne
24 kwi 21:29
Natalia: okej dzięki
24 kwi 21:32
Technik: nie są potrzebne to racja ale ja wolę sobie tak zrobić to zadanie
24 kwi 21:33
Bogdan:
Był tu kiedyś na forum osobnik, za którym powtórzę: "jak ktoś chce, to może jechać
z Krakowa do Katowic przez Szczecin, jego sprawa".
A mówiąc poważnie, podczas sprawdzianu albo egzaminu czas jest ograniczony
i szkoda go marnować na niepotrzebne działania, bo może go zabraknąć.
24 kwi 21:37
Technik: Jednak czasami inny sposób który może wydawać się trudniejszy jest o wiele prostszy dla innej
osoby nie mówię to akurat o funkcji liniowej
24 kwi 21:39
basia: a czemu sama nie dochodzisz, tylko szukasz łatwej odpowiedzi. matematykę trzeba rozumiec, tego
nie da się wykuc ma blache.
24 kwi 21:42
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html teraz wedlug tego napisz rownanie prostej prostej przechodzacej przez punkt A i B i
nastepnie przez punkt C i D
i porownaj wspolczynniki .
| | y2−y1 | |
a teraz masz wzor wspolczynnikkierunkowy a prostej AB to a= |
| = policz |
| | x2−x1 | |
Teraz wspolczynnik kierunkowy a
1 prostej CD z tego samego wzoru policz . Teraz porownaj
wspolczynnki . Zeby byly rownolegle to a=a
1 .
Widzisz ze nie ma potrzeby liczenia calego rownania prostych . Tu trzeba wiedziec jaki jest
warunek rownoleglosci prostych.
Poza tym ktorym sposobem zrobisz szybciej ? Widzisz co Bogdan mial na mysli

. po prostu
trzeba myslec tak jak przy tym <co tu zrobic zeby zarobic a sie nie narobic>
25 kwi 11:06