trygonometria
doma23w: | | 3 | |
1.Kąt α jest kątem ostrym. Wiedząc, że sin α + cos α = |
| oblicz wartość wyrażenia sinα* |
| | 2 | |
cosα.
| | 3 | |
2.Kąt α jest kątem ostrym. Wiedząc, że sinα * cosα = |
| , oblicz wartość wyrażenia sin α + |
| | 8 | |
cos α.
24 kwi 20:25
yep: w 1 przykładzie podnieś obie strony do kwadratu (lewa jest dodatnia, bo to kąt ostry) i
skorzystaj ze wzoru sin(a)2 + cos(a)2 = 1, powinienes cos zobaczyc
w 2 analogicznie
24 kwi 20:28
doma23w: czyli to bdzie:
sin
2a+2sin(a)cos(a)+cos
2a=9/4
1+2sin(a)cos(a)=9/4
2sin(a)cos(a)=5/4
sin(a)cos(a)=5/8

?
24 kwi 20:38
yep: dokladnie
24 kwi 20:39
Kaja: dobrze
24 kwi 20:39
doma23w: dziekuje bardzooo
24 kwi 20:40
Bogdan:
a jest źle
24 kwi 20:45
doma23w: ale jak zaczac ten 2 przyklad?
co jest zle z tym Bogdan?
24 kwi 20:47
Kaja: Bogdan czemu jest źle?
24 kwi 20:47
Bogdan:
Poczekam chwilę z odpowiedzią, może ktoś zauważy co jest nie tak w a)
24 kwi 20:48
doma23w: nie mam pojecia juz co jest zle..
24 kwi 20:56
Kaja: | | 3 | |
doma23w sprawdź czy w tym zad.1. suma sin i cos ma być na pewno |
| |
| | 2 | |
24 kwi 21:01
Bogdan:
| | 5 | | 5 | |
2sinα cosα = |
| ⇒ sin2α = |
| > 1 sprzeczność, bo sinus dowolnego kąta |
| | 4 | | 4 | |
należy do przedziału <−1, 1>
24 kwi 21:06
doma23w: tak tak na 100%
24 kwi 21:06
doma23w: Bogdan:
ale czemu 2 sinαcosα to tyle samo co sin2α?
24 kwi 21:07
24 kwi 21:10
doma23w: czyli jak to powinno byc

25 kwi 00:22
jikA:
−
√2 ≤ sin(x) + cos(x) ≤
√2 ≈ 1.41
| 3 | | 3 | |
| = 1.5 tak więc √2 < |
| |
| 2 | | 2 | |
| | 3 | |
czyli sin(x) + cos(x) nigdy nie osiągnie wartości równej |
| . |
| | 2 | |
25 kwi 00:57