Skrócanie wyrażeń wymiernych.
ona: Skróć wyrażenia wymierne:
24 kwi 17:04
ona: Prosze pomóżcie mi.
24 kwi 17:24
Damian: Spróbuj obliczyć delte dla każdego wyrażenia wymiernego i przedstaw podane wyrażenia w postaci
iloczynowej y=a(x−x1)(x−x2)
24 kwi 17:31
Sheppard: policz Δ i miejsca zerowe licznika i mianownika zapisz w postaci iloczynowej i poskracaj
24 kwi 17:31
Damian: Jesteśmy jednomyślni
24 kwi 17:33
ona: x2+6x+8
Δ=b2−4ac=62−4*1*8=36−32=4
x2−4x−12
Δ=b2−4ac=(−4)2−4*1*(−12)=16−48=−32
dobrze?
24 kwi 20:10
krystek: Δ z mianownika źle Δ=16+48
24 kwi 20:12
Technik: niestety źle
Δ=(−4)2−4*(−12)
Δ=16+48
Δ=64
24 kwi 20:13
ona: dla pierwszego wyrażenia miejsca zerowe:
| | b−√Δ | | 6−4 | | 2 | |
x1= |
| = |
| = |
| =1
|
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
| | b+√Δ | | 6+4 | | 10 | |
x2= |
| = |
| = |
| =5
|
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
dobrze?
24 kwi 20:24
krystek: jeżeli Δ=4 to √4=2
24 kwi 20:48
24 kwi 20:49