aaa
:): Mam pytanie. Bo kiedyś natkąłem się na sinusy i cosinusy których nie da sie obliczyć normalnie.
Szukałem też wzorów, ale nic nie znalazłem.
Chodzi mi o zależności między sinusami i cosinusami, a takze między tangensami i cotangensami.
Np. Sin15*sin75
sin43*cos47
tg45*ctg45 itp.
Są do tego jakieś wzory?
23 kwi 19:16
:): Refresh
23 kwi 19:27
Tomek: sin15o=sin(60o−45o) i ze wzorów na różnice kątów
sin75o=sin(45o+30o)− wzór na sumę kątów
.
.
.
.
itd
trzeba sb jakoś to rozpisywac....
23 kwi 19:33
:): Ok. Dzięki. A ta reszta?
23 kwi 19:35
Tomek: sin43
o=sin(90−47)
i całość wychodzi:
cos
247
o no nie wiem czy cos dalej mozna z tym zrobic
23 kwi 19:39
:): Tomek myślę, że to nie to.

Do pierwszego przykładu się zgadzam, ale nie do innych.
23 kwi 19:41
ICSP: tgx * ctg x = 1 − podstawowa włąsność.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin15 * sin75 = sin15 * cos15 = |
| * 2sin15cos15 = |
| * sin30 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
23 kwi 19:44
:): A co z takimi przykładami jak sin43*cos47.
23 kwi 19:46
:): Mam taki przykład sin43*cos47+sin47*cos43. I co z nim?
23 kwi 19:47
23 kwi 19:48
ICSP: albo po prostu :
sin43 * cos 47 + sin47 * cos 43 = sin43 * sin43 + cos43 * cos43 = 1
23 kwi 19:49
PW: Fajnie, dałeś na początku pół zadania i dziwisz się, że nie umieją rozwiązać, jeszcze piszesz,
że się nie zgadzasz.
23 kwi 20:08
:): oj tam oj tam. xD Sory
23 kwi 20:09