Styczna do okręgu pazdro
Tina:

Prosta k jest styczna do okręgu w punkcie A. Prosta l, prostopadła do prostej k, przecina okrąg
w punktach B i C, zaś prostą k w punkcie D, tak że |BC| = 4,8|AD|. Oblicz tangens kąta ostrego
AWB wpisanego w dany okrąg
We wskazówce jest, że kąt ∡AWB = ∡DAB
Patrząc jednak w tablice i korzystająć z twierdzenia o kącie między styczną i cięciwą uparcie
wychodzi mi ∡AWB =2 * ∡DAB.... Przykład prawie taki sam jak w tablicach tylko literki inne,
Skąd się wzięła autorom właśnie taka wskazówka jak nie z tego twierdzenia
23 kwi 18:10
23 kwi 18:21
ICSP: polecam również przypomnieć sobie informacje o kątach dopisanych
23 kwi 18:25
Tina: No dobra... ale dalej nie wiem co jest błędnego w moim rozumowaniu skoro oba przykłady są
prawie takie same...
23 kwi 18:46
ICSP: ja też nie wiem co jest źle w twoim rozumowaniu

Wróżką jeszcze nie jestem
23 kwi 18:47