Geometria analityczna.
Ewa: Ułożyć równanie okręgu stycznego:
a) do prostej 2x−y+4=0 w punkcie (−1,2), wiedząc, że promień okręgu wynosi 5.
23 kwi 15:58
wredulus_pospolitus:
robisz prostą prostopadłą do znanej Ci prostej w punkcie (−1,2)
'odmierzasz' 5j na tej wyznaczonej prostej (dwa możliwe kierunki) i już masz wyznaczone dwa
możliwe położenia środka okręgu
zapisujesz równanie
koniec zadania
23 kwi 16:00
Ewa: Dzięki,
a czy jest możliwe obliczenie tego zadania bez 'odmierzania' jednostek?
23 kwi 16:02
aniabb:

odległość (a;b) do (−1;2) = 5
i b=−1/2 a +3/2
więc (a+1)
2 +(−1/2 a +3/2−2)
2=25
policz a
23 kwi 16:03
Ewa: Bardzo dziękuje!
23 kwi 16:04
wredulus_pospolitus:
'odmierzenie jednostek' to nic innego co wyznaczenie punktu odległego od prostej o jakąś tam
odleglość
lub ... wyznaczenie wektora o takiej długości zaczepionego w punkcie styczności okręgu z prostą
23 kwi 16:05
aniabb: a= −1−2
√5 lub 2
√5−1
a nie było że promień jest równy
√5 
?
23 kwi 16:06
aniabb: jeśli r=5 to te 2 możliwe okręgi to
(x+1+2√5)2 + (y−2−√5)2=25
lub
(x+1−2√5)2 + (y−2+√5)2=25
ale jeśli r=√5 to te 2 możliwe okręgi to
(x−1)2 + (y−1)2=5
lub
(x+3)2 + (y−3)2=5
23 kwi 16:11
Ewa: nie, promień jest równy 5.
a odpowiedź do tego zadania jest taka:
(x+1+2√2)2+ (y−2−√5)2=25
23 kwi 16:13
Ewa: przepraszam, miało być tak:
(x+1+2√5)2+ (y−2−√5)2=25
23 kwi 16:14
Ewa: Dziękuje.
23 kwi 16:15
aniabb: no to masz na górze
23 kwi 16:15
Ewa: eh, nie bardzo wiem skąd się wzięło to że
b=−1/2 a +3/2
23 kwi 16:24
aniabb: bo środek okręgu leży na prostopadłej do stycznej a ona przechodzi przez punkt (−1;2)
23 kwi 16:28
23 kwi 16:32
Ewa: hmmm..
no tak ale wtedy b=3/2 a nie b=−1/2 a +3/2. Czy jak?
23 kwi 16:37
Ewa: dobra, dobra już rozumiem.
23 kwi 16:38
aniabb: prostopadła do y=2x jest y=−1/2 x + 3/2 bo przechodzi przez (−1;2)
ale współrzędne środka u mnie się nazywają (a;b) więc wstawiam do tego równania
b=−1/2 a + 3/2 żeby się zgadzało ze zmiennymi których używam
23 kwi 16:40