Ulozyc rownanie okregu.
Pola: Witam, proszę Was o pomoc w zadaniu z okręgu.
Ułożyć równanie okręgu, który jest styczny do dwóch prostych 2x+y−1=0 i 2x−y+2=0 i
przechodzącego przez początek układu.
Z góry dziękuję
23 kwi 14:26
wredulus_pospolitus:
skoro przechodzi przez środek układu to jest postaci x2+y2=r2
jedyne co to musisz wyznaczyć r2
23 kwi 14:31
aniabb:
23 kwi 14:32
aniabb: ta postać to jak środek ma w (0,0)
23 kwi 14:33
aniabb: a2+b2=r2
i a= współrzędna x punktu przecięcia
23 kwi 14:36
23 kwi 14:37
aniabb:

a=−0,25
pierwiastki jakieś brzydkie ale b ≈ −1,2 r ≈ 1,23
23 kwi 15:04