trójkąt w okręgu
kasia: Obwód trójkąta równobocznego wynosi 24 cm. Oblicz promienie okręgów − wpisanego i opisanego w
tym trójkącie.
Potrzebuje to zadanie na zaliczenie...
23 kwi 13:56
wredulus_pospolitus:
masz obwód
trójkąt rownoboczny
to bok trójkąta wynosi

to wysokośc tego trojkata wynosi

w takim razie ile wynosi promień okręgu wpisanego a ile opisanego na tym trójkącie
23 kwi 14:05
23 kwi 14:07
kasia: Super, tylko ze ze ja mam ledwo 2 na koniec roku więc naprawdę nie wiem "co z czym się je"
23 kwi 14:10
aniabb: szczypiorek z jajem
23 kwi 14:17
aniabb:
r=4√3/3
R=8√3/3
23 kwi 14:18
wredulus_pospolitus:
Kasiu ... no to siadasz na czterech literach i przeglądasz teorię
23 kwi 14:19
kasia: Proszę o jakieś male rozwiązanko bo ja sama sobie naprawdę nie poradze...
23 kwi 14:19
kasia: Ok.
23 kwi 14:19
wredulus_pospolitus:
krok 1)
wyxnaczasz bok trójkąta
krok 2)
korzsytając ze wzoru wyznaczasz wysokośc trojkąta
krok 3)
korzystasz z obserwacji ... środek okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie leży na przecięciu
sie środkowych
krok 4)
środkowe w trojkącie równobocznym pokrywają się z wysokościami
krok 5)
promień okręgu opisanego na trójkącie wynosi 2/3 h
krok 6)
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt wynosi 1/3 h
koniec zadania
23 kwi 14:23
Janek191:
L = 3 a = 24
więc
a = 24 : 3 = 8 − długość boku trójkąta równobocznego
Obliczam wysokość tego trójkąta
=================
−−−−−−−−−−−−−−
r − promień okręgu wpisanego w ten trójkąt równoboczny
R − promień okręgu opisanego na tym trójkącie równobocznym
=============
=============
czyli
−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
23 kwi 14:26
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a bez takich długich obliczeń: a = 8, R = |
| *8√3, r = |
| R = |
| *4√3 |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
23 kwi 14:30
kasia: Dzięki
23 kwi 14:32