sinusy cosinusy cd
akante: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=4sin
2x−4sinx+5
podstawiam sobie pod sinx−t co daje 4t
2−4t+5 gdzie t =<−1,1>
później wyliczam skrajne wartosci i z tego wychodzi błedna odpowiedz:(
w kolejnym zadaniu Znajdz najmniejszą i największą wartośc funkcji f(x)=−cos
2x−4cosx+5
robie podstawienie
w miedzyczasie doszedłem do wniosku że jeżeli wierzchołek znajduje sie w przedziale t to
korzystamy z wierzchołka a jezeli nie nalezy to wyliczamy poprostu skrajne wartosci mam
racje?

to na górze takto zbędne bedzie
pigor: ...,

|sinx|≤ 1, oraz
f(x)= 4sin
2x−4sinx+5= 4sin
2x−2*2sinx*1+1+4= (2sinx−1)
2+4= 4(sinx−
12)
2+4,
to f(
12=4 i
12∊<−1;1> ; f(−1)= 9+4=13 ; f(1)= 1+4=5 , więc
fnajm.= 4, fnajw.=13 − szukane wartości funkcji f . ...