sinusy cosinusy cd
akante: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=4sin
2x−4sinx+5
podstawiam sobie pod sinx−t co daje 4t
2−4t+5 gdzie t =<−1,1>
później wyliczam skrajne wartosci i z tego wychodzi błedna odpowiedz:(
w kolejnym zadaniu Znajdz najmniejszą i największą wartośc funkcji f(x)=−cos
2x−4cosx+5
robie podstawienie
w miedzyczasie doszedłem do wniosku że jeżeli wierzchołek znajduje sie w przedziale t to
korzystamy z wierzchołka a jezeli nie nalezy to wyliczamy poprostu skrajne wartosci mam
racje?

to na górze takto zbędne bedzie
22 kwi 22:20
jikA:
A policzyłeś tw i sprawdziłeś czy zawiera się w zbiorze [−1 ; 1]?
22 kwi 22:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
w pierwszym −−− w jakim celu wyznaczasz 'skrajne' wartości
22 kwi 22:22
Lipen: Na pewno ta pierwsza funkcja jest dobra?
22 kwi 22:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... końcowy wniosek jak najbardziej prawidłowy (nie doczytałem stąd moje poprzednie
pytanie) ... i dlatego rozwiązanie miałeś błędne w pierwszym zadaniu
22 kwi 22:25
Mila:
| | 4 | | 1 | |
1) tw= |
| = |
| ∊<−1,1>⇔ |
| | 2*4 | | 2 | |
| | 1 | |
f(t) ma wartość najmniejszą dla t= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| )=4* |
| −4* |
| +5=4 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
a wartość największą dla t=−1
f(−1)=4+4+5=13
(jesli nie wiesz, który kraniec dziedziny wybrać, to liczysz dla obydwu i wybierasz jedną)
Z
w=<4,13>
2) cosx=t i t∊<−1,1>
f(t)=−t
2−4t+5
f(−1)=−1+4+5=8 wartość największa
f(1)=−1−4+5=0 wartość najmniejza
22 kwi 22:41
akante: Dziękuję wam wszystkim za rychłą pomoc co ja bym bez was zrobił

( napewno nie zadanka)
22 kwi 22:48