:P
ICSP: Liczba naturalna n której suma cyfr jest równa 12 ma dokładnie cztery dzielniki. Suma tych
dzielników jest równa 176. Wyznacz liczbę n
Aż wstyd wrzucać coś takiego ale niestety się zawiesiłem
22 kwi 11:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
ICPS
1.
liczba jest postaci p3
1+p+p2+p3 = p4−1 = 176
czyli p4 = 175 −> brak takiej liczby
2.
czyli liczba jest postaci p*q
22 kwi 11:34
ICSP: Artur dlaczego 1 + p + p
2 + p
3 = p
4 − 1
22 kwi 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
p*q ma dzielniki
1,p,q,p*q
1+p+q+p*q = (1+p)(1+q) = 176 = 11*24
1+p = 11 ... nie może być
1+p = 22 ... nie może być
1+p = 44 ... może być ... wtedy 1+q = 4 ... może być
1+p = 88 ... yyy nie chce mi się sprawdzać nawet, bo wtedy 1+q = 2 ... nie może być
czyli jedyna możliwość to
p=43; q=3 ... czyli n = 129
22 kwi 11:38
22 kwi 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
ICPS ... ciąg geometryczny

suma skończonego ciągu geometrycznego
22 kwi 11:39
asdf: n − ma 4 dzielniki:
1, n oraz X
0, X
1
suma cyfr jest równa 12:
liczba jest podzielna przez 3 jak suma jej cyfr jest podzielna przez 3. (jakoś tak to szło)
Dzielniki te to: n, 3, n/3, 1, ich suma to 176.
4n = 172/3
...
22 kwi 11:41
ICSP: a
1 = 1
q = p
| | 1 − p4 | | p4 − 1 | |
Sn = 1 * |
| = |
| |
| | 1 − p | | p − 1 | |
22 kwi 11:41
ICSP: asdf genialne rozwiązanie

Nigdy bym chyba na to nie wpadł

Dzięki wszystkim
22 kwi 11:44
aniabb: wg wzoru Ety ta liczba to 147
22 kwi 11:45
aniabb: asdf ... ja szukam gdzie jest błąd a to zwykła literówka 172•3 chciałeś napisać
22 kwi 11:47
wredulus_pospolitus:
Aniu ... 147 = 3*49 = 3*72
22 kwi 11:48
aniabb: no tak..popatrzyłam na 129 i wydawało mi się że się nie sumują do 12

więc wzięłam
kolejną
22 kwi 11:50
aniabb: i jak ja taka nieprzytomna mam obliczenia w klaster wpuszczać
22 kwi 11:51