Ciągi
Tina: W ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach
nieparzystych równa się 44, a suma pozostałych wyrazów wynosi 33. Znajdź wyraz środkowy i
liczbę wyrazów tego ciągu.
Mogłabym prosić o wyjaśnienie jak się robi tego typu zadania?

Kompletnie tego nie rozumiem....
21 kwi 21:41
krystek: Poszukaj na forum , było już .
21 kwi 21:49
21 kwi 21:53
Tina: | | n+1 | |
Nie rozumiem dlaczego wszystkich wyrazów jest |
| |
| | 2 | |
21 kwi 22:03
Dominik: 2n + 1 − liczba wyrazow ciagu
n − liczba wyrazow o parzystych numerach
n + 1 − liczba wyrazow ciagu o nieparzystych numerach
a
1 + a
3 + ... + a
2n + 1 = 44
widac, ze wyrazy te tworza ciag arytmetyczny o pierwszym wyrazie rownym a
1 i roznicy rownej
2r.
a
2 + a
4 + ... + a
n = 33
podobnie, z tym ze pierwszy wyraz to a
2 = a
1 + r, roznica rowniez 2r.
| a1 + a1 + 2nr | |
| * (n + 1) = 44 |
| 2 | |
| a1 + r + a1 + r + (n − 1)*2r | |
| * n = 33 |
| 2 | |
stad mamy
(a
1 + nr)(n + 1) = 44
(a
1 + nr)n = 33
po odjeciu rownan od siebie otrzymuje
(a
1 + nr)(n + 1 − n) = 44 − 33
(a
1 + nr) = 11
podstawiam do drugiego rownania
11n = 33 ⇒ n = 3
zatem wyrazow ciagu jest 2n + 1 = 7. srodkowy wyraz ciagu to a
1 + nr = 11.
21 kwi 23:15
Tina: Dziękuję! W końcu to rozumiem

Mam jeszcze taką prośbę; mógłby ktoś rozpisać w jaki sposób
odejmuje się od siebie dwa tego typu równania (jak w tym przykładzie czyli z mnożeniem) ?
Teraz akurat wyszło ale czasem mam z tym problem. Z góry dzięki.
22 kwi 00:04
Mila: (a1 + nr)(n + 1) = 44
(a1 + nr)n = 33
==================
(a1 + nr)(n + 1)−(a1 + nr)n =44−33⇔
(a1 + nr)*(n+1−n)=11⇔a1+nr=11
22 kwi 00:16
Tina: Ja to jestem chyba jakaś tępa, bo nadal nie rozumiem... Jasne, jak przemnoze to wyjdzie, ale
ile to niepotrzebnego liczenia. Jak to odejmowanie nagle przerodzilo się w mnożenie?
Przepraszam za takie pytania, nie potrafię tego zrozumieć..
22 kwi 00:47
Tina: Boże, ale ja jestem durna. To chyba ta godzina...

Już wszystko widzę.
22 kwi 08:48
Mila: Wyłączyłam wspólny czynnik (a
1+nr)
22 kwi 12:46