cosinus
akante: cosx=−1/2
dla jakich iksow bo ja już nie wiem mógłłby ktoś wytłumaczyc ja to rozumiem w ten sposób
−(cosx)=1/2
rozwiazuje rownanie cosx=1/2 i do rozwiazan dopisuje minus ale cos mi nie wychodzi w kolko:(
cosx=1/2 dla pi/3 nie wiem i tak mi dobrze nie wychodzi już kombinowane we wszystkie strony
bylo prosze o pomoc
21 kwi 21:29
krystek: cosx=−cos60
cosx=cos(180−60) lub cosx=cos(180+60)
21 kwi 21:31
akante: mogłbyś jakoś rozwinąć to i dokończyć rozwiązanie zielony jestem w funkcjach trygonometrycznych
jeszcze
21 kwi 21:37
21 kwi 21:44
21 kwi 21:45
akante: ćwiczę stary

z andrzejem kiełbaasą to jak dokończysz

? Proszęę
21 kwi 21:47
akante: btw czy robie gdzieś błąd? cos(2x+pi/3)=1 w zbiorze <0,2pi>
wiemy ze przyjmuje wartosc jeden w tym zbiorze tylko dla 0 i dwoch pi rozwiazuje dwa rownania
2x+pi/3=0 i 2x+pi/3=2pi
dobrze mysle?/robie?
21 kwi 21:58
akante: albo tg3x=1 w zbiorze (0,pi) wiemy ze przyjmuje wartość jeden dla 1/4 pi wystarczy rozwiazac
rownanie 3x=1/4pi?
21 kwi 22:00
krystek: | | π | |
tylko 2x+ |
| =0+2kπ i wyliczasz x |
| | 3 | |
21 kwi 22:04
krystek: tg3x masz ok tylko x=..
21 kwi 22:05
akante: co do cosinusa to 2x+pi/3=2pi +2kp?
to tez ?
21 kwi 22:10
akante: bede dalej próbował


Dziekujję za pomoc krystek
21 kwi 22:11
21 kwi 22:13
akante: musze narazie schodzić moze jeszcze dzisiaj wejde to napewno te dwie kropki po iksach zostaną
uzupelnione
21 kwi 22:16