matematykaszkolna.pl
Badana próbka zawiera 0,02 g izotopu jodu ¹³¹J. Czas połowicznego zaniku tego iz Madzik: Badana próbka zawiera 0,02 g izotopu jodu ¹³¹J. Czas połowicznego zaniku tego izotopu wynosi 8 dni. Oblicz masę izotopu w próbce sprzed 64 dni. Jaki jest do tego wzór?
21 kwi 18:35
bartek: N(t) = No(12)tT gdzie: N(t) − pozostała masa izotopu po czasie t No − początkowa masa izotopu T − czas połowicznego rozpadu danego izotopu t − czas całkowity
21 kwi 19:42
bartek: N(t) = 0,02g*(12)8 N(t) = 0,000078125g
21 kwi 19:48
Madzik: Czy aby na pewno jest to dobrze?
21 kwi 20:17
Madzik: pomoze ktos pliss
21 kwi 20:43
Mateusz: Dobrze jest tylko oznaczenia zmiennych we wzorze mogły by byc inne czyli takie ktore odzwierciedlają pełnione przez nie funkcje, ale skoro bartek oznaczył co czym jest to mozna tak zapisac ale ty tez musisz zapisac co w tym wzorze co oznacza tak jak bartek napisał
21 kwi 20:57
Madzik: ale na pewno dobrze, chodzi mi o to, że w odpowiedziach jest 5,12 g.
21 kwi 21:10
Mateusz: aa nie przeczytałem tresci zadania i magicznego słowa sprzed 64 dni wybacz
 1 
wtedy musimy odwrocic iloraz

rozumiesz czyli wrocic sie tj
 2 
 N0 N0 
N0−−−>

−−−>

...itd rozpada nam sie po okresie T1/2 tak teraz odwraxamy ten
 2 4 
ciąg przemian
 1 
wzor jest dobry tylko ma byc 2t/e a nie

i powinno tyle wyjsc ewentualnie mozesz
 2 
policzyc m0 ze wzoru otrzymasz to samo
21 kwi 21:16
Mateusz: poprawka wzor na m0 jest taki: m0=m*2t/e
21 kwi 21:20
Madzik: no okej, bo ja się włąśnie zastanawiałam jak ten wzór wygląda do obliczeń Mo, jak się go tworzy emotka
21 kwi 21:29
Mateusz:
 1 
No ten wzor ktory podał np bartek to obustronnie dzielisz go przez

t/e otrzymany
 2 
ułamek pietrowy sprowadasz do takiej postaci jak moja emotka a odnosząc sie do twojego wczesniejszego pytania we wczesniejszym poscie po prostu zaznaczasz te liczby ( w przyblizeniu na osi liczbowej) wczesniej zamien sobie ułamki na postac dziesietną bedzie ci łatwiej wtedy
 3 
okreslic co lezy blizej czy dalej od 1 itp emotka np

jak otrzymasz zamieniasz sobie na
 2 
1,5 itd
21 kwi 21:40
Madzik: oki, dziękuję , już tam dalej sobie ogarnęemotka jakbyś miał chwile czsu, to zobacz to zad. https://matematykaszkolna.pl/forum/200286.html , ale nie musisz teraz, jutro, czy kiedy tam będziesz mógłemotka
21 kwi 21:52