Oblicz niedobór masy deuteru U{2}{1} H oraz energię
Madzik: | 2 | |
Oblicz niedobór masy deuteru |
| H oraz energię którą należy dostarczyć jądru aby |
| 1 | |
rozdzielić je na neutron i proton. Masa jądra jest równa 2, 0075u. Energię podaj w dżulach i
megaelektrowoltach.
21 kwi 20:32
Mateusz:
Niedoor masy mozesz policzyc np z rownania reakcji otrzymywania atomu helu"
2 1D+ 21D=42He+energia deficyt masowy wynosi:
ΔM=2mD−mHe
E=ΔM*c2
21 kwi 21:59
Mateusz:
Pewnie jest prostszy sposob zeby policzyc deficyt masowy deuteru ale w tej chwli juz nie
pamietam tych wszystkich zagadnien z fizyki tak szczegołowo
![emotka](emots/1/mruga.gif)
sposob z rownaniem reakcji
wynika bardziej z wiedzy z chemii niz z fizyki tak wiec musisz to jakos zweryfikowac bo moge
sie mylic
![](emots/2/zeby.gif)
natomiast wzor na energie jest dobry
21 kwi 22:02
Mateusz: no i otrzymasz energie w dzulach wiadomo a pozniej juz łatwo przelczysz sobie to ne
megaelektronowolty ale tez juz nie pamietam ile to jest rowne −skleroza
21 kwi 22:05
kiel:
15 maj 21:30