Chodzi o to by zastosować funkcje trygonomertyczne
Mucharek: Jeden z kątów trójkąta ma miarę 40. Bok leżący naprzeciw tego kąta ma długość 4, a inny bok
tego trókąta ma 5. Oblicz:
a) pozostałe kąty tego trójkąta.
b) promień koła opisanego na tym trójkącie.
21 kwi 17:58
krystek: zastosuj tw sinusów.
21 kwi 18:09
21 kwi 18:10
Bogdan:

Twierdzenie sinusów:
| 4 | | 5 | |
| = |
| ⇒ sinα = ... ⇒ α = .... i γ = 180o − (α + 40o) = ... |
| sin40o | | sinα | |
21 kwi 18:11
Mucharek: Ok, spróbuje to teraz sam zrobić, żeby sobie utrwalić. Dzięki za radę, trochę mi uleciało
twierdzenie.
21 kwi 18:13