Problem z teorią.
allleksander: Jeśli byłby ktoś tak miły i wytłumaczył "prostą rzecz" lub przesłał link gdzie jest to wyoślone
byłbym wdzięczny.
W zadaniach z trygonometrii (podczas rozwiązywania równań) zapominam o okresowości, czy ktoś
może wyjaśnić mi jak to zapamiętać oraz omówić ten zapis: sin(x+2kπ)=sinx
21 kwi 07:23
wmboczek: funkcje trygonometryczne są okresowe, czyli pewne własności będą się powtarzać w każdym
kolejnym okresie to właśnie znaczy ten zapis z sin. k to dowolna liczba całkowita, która
odpowiada za przejście do kolejnego powtarzającego się fragmentu
21 kwi 07:53
allleksander: ok
21 kwi 09:34
21 kwi 09:35
allleksander: no dobrze, a da radę ktoś mi rozpisać te dwa działania:
tgπ6*ctg−11π6=
sin19π3=
z krótkim komentarzem
21 kwi 11:50