......
....: W trójkącie ABC są dane: IACI= 10, IBCI=10 √2 . Promień okręgu opisanego na tym trójkącie: R =
10. Oblicz miarę kąta ACB.
Rozwiązałam to zadanie (jeśli ktoś nie chce marnowac czasu to np. tutaj jest poprawne
rozwiązanie:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=13&t=23642 )
mam jednak pytanie. czy nie powinniśmy odrzucić rozwiązania α = 15 stopni ? Jak rysuję trójkąt
ABC wpisany w okrąg to wyraźnie widać, że trójkąt AOC (O to środek okręgu opisanego na
trójkącie) jest równoboczny więc miara kąta przy wierzchołku C powinna mieć powyżej 60 stopni.
jest to zadania z matury z operonem z 2007r. i tam są podane dwie mozliwosci w odpowiedzi.