.....
....: W trójkącie ABC są dane: IACI= 10, IBCI=10 √2 . Promień okręgu opisanego na tym trójkącie: R =
10. Oblicz miarę kąta ACB. Rozwiązałam to zadanie (jeśli ktoś nie chce marnowac czasu to np.
tutaj jest poprawne rozwiązanie:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=13&t=23642 ) mam jednak pytanie. czy nie powinniśmy odrzucić
rozwiązania α = 15 stopni ? Jak rysuję trójkąt ABC wpisany w okrąg to wyraźnie widać, że
trójkąt AOC (O to środek okręgu opisanego na trójkącie) jest równoboczny więc miara kąta przy
wierzchołku C powinna mieć powyżej 60 stopni. jest to zadania z matury z operonem z 2007r. i
tam są podane dwie mozliwosci w odpowiedzi.