....
....: W trójkącie ABC są dane: IACI= 10, IBCI=10 √2 . Promień okręgu opisanego na tym trójkącie: R =
10. Oblicz miarę kąta ACB.
Rozwiązałam to zadanie (jeśli ktoś nie chce marnowac czasu to np. tutaj jest poprawne
rozwiązanie:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=13&t=23642 ) mam jednak pytanie. czy nie powinniśmy odrzucić rozwiązania α = 15 stopni
?
Jak rysuję trójkąt ABC wpisany w okrąg to wyraźnie widać, że trójkąt AOC (O to środek okręgu
opisanego na trójkącie) jest równoboczny więc miara kąta przy wierzchołku C powinna mieć
powyżej 60 stopni. jest to zadania z matury z operonem z 2007r. i tam są podane dwie
mozliwosci w odpowiedzi.