algebra liniowa
dawid: Sprawdź czy U jest podprzestrzenią przestrzeni liniowej V nad R:
V = R3 i U = {(x, y, ,z) ∊ R3 : 2a + b = 0}
20 kwi 17:03
dawid: Dodam tylko tyle, że wiem, że trzeba na podstawie definicji:
1. 0 ∊ U
2. ∀u, v ∊ U u + v ∊ U
3. ∀α∊K ∀u∊U α * u ∊ U
Tylko nie wiem jak zastosować to w praktyce
20 kwi 17:07
dawid: tam powinno być:
U = {(x, y, z) ∊ R3 : 2x + y = 0}
20 kwi 17:40
dawid: u = (x, y, ,z) ∊ U ⇔ 2x + y = 0
w = (a, b, c) ∊ U ⇔ 2a + b = 0
1. u + w = (x + a, y + b) ∊ V
u + w = 2(x + a), (y + b) = [2x + y] + [2a + b] = 0 + 0 = 0 (zera dlatego, że podstawiamy? −
jakby ktoś mógł wytłumaczyć)
20 kwi 18:24
dawid: może ktoś sprawdzić to wyżej ? czy o to w tym chodzi
20 kwi 18:53
Trivial:
1. Czy możesz wziąć dowolne dwa wektory z U, dodać je do siebie zostając przy tym w U?
u∊U, v∊U, (u+v)∊U?
Z warunku 2x+y = 0 mamy: y = −2x, z dowolne.
Przykład:
u = (1, −2, 8)
v = (−2, 4, 9)
u+v = (−1, 2, 17) OK
Dowód:
u = (x, −2x, z)
v = (a, −2a, c)
u+v = (x+a, −2(x+a), z+c) OK
2. Czy możemy pomnożyć wektor z U przez dowolny skalar i wylądować w U?
u∊U (αu)∊U ?
Przykład:
u = (1,−2,3)
3u = (3, −6, 9) OK
Dowód:
u = (x, −2x, z)
αu = (αx, −2αx, αz) OK
20 kwi 19:10
dawid: ok, to kolejny przykład postaram zrobić się sam:
b) V = R3 i U = {(x, y, z) ∊ R3 : x − z = 2}
u ∊ U, v ∊ U − zatem czy (u + v) ∊ V (?)
x − z = 2 ⇔ x = z + 2, y jest w tym momencie dowolne
tutaj wypisałem sobie kilka przykładów, ale chyba nie zajdzie − zgadza się?
u = (1, 5, 3) ; (2, 5, 4)
v = (1, 7, 3) ; (4, 7, 6)
u + v = (2, 12, 6) ; (6, 12, 10)
Z tego wynika, że będzie zawsze o dwa razy większe, tylko jak teraz udowodnić to, że nie
zajdzie ?
20 kwi 19:18
Trivial:
Przykłady które napisałeś nie spełniają x = z + 2. Poprawione:
u: (5, 5, 3)
v: (5, 7, 3)
u+v: (10, 12, 6)
I od razu widać, że 10 ≠ 6 + 2 = 8 zatem U nie jest podprzestrzenią V.
20 kwi 19:29
Trivial: Aha i nie trzeba udowadniać, wystarczy podać jeden kontrprzykład.
20 kwi 19:30
dawid: i tylko taki kontrprzykład wystarczy

?
20 kwi 19:30
dawid: c) V = R2 i U = {(x, y) ∊ R2 : |x| = |2y|}
I tutaj moje pierwsze pytanie czy to trzeba rozpisywać:
x = |2y| v x = −|2y|
x = 2y v x = −2y (i tutaj x = −(2y) v x = −(−2y) ale to to samo co przed nawiasem)
więc trzeba dwa przypadki rozpatrywać ?
20 kwi 19:34
Trivial:
Tak, można rozpisać na 2 przypadki:
x = 2y
x = −2y.
Jednak znów wystarczy podać jeden kontrprzykład.
(4, 2)
+ (−2, 1)
(2, 3) FAIL
20 kwi 19:39
dawid: V = R2 i U = {(x, y) ∊ R2 : ab = 0 }
A tutaj jak to zrobić − jak rozpisać:
a = 0, bo teoretycznie ab = 0 / : b ⇒ a = 0, tak samo z b = 0.
W miarę dobre są te wnioski?
20 kwi 19:44
Trivial:
ab = 0 ⇔ a = 0 lub b = 0
(0,1) OK
+ (1,0) OK
(1,1) FAIL
20 kwi 19:48
dawid: ok, dziękuję bardzo

już to rozumiem, a czy mógłbyś mi pomóc z ostatnim zadaniem:
199864
20 kwi 19:51