algebra
dawid: Witam, mam problem z przeprowadzeniem następującego dowodu:
Wykaż, że zbiór ℛ
ℛ wszystkich funkcji z ℛ w ℛ na następujących działaniach:
a) + (dodawania) na R
R: (f + g)(x) = f(x) + g(x)
b) α * (mnożenie przez skalar) na R
R dla α ∊ R: (α * f)(x) = α * f(x)
jest przestrzenią liniową.
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ kompletnie nie rozumiem tych dowód, a chciałbym zacząć robić
sam

.
18 kwi 21:33
dawid: jakieś pomysły ?
18 kwi 22:25
PW: Wziąć w garść definicję przestrzeni liniowej i sprawdzić, czy podany twór spełnia definicję.
19 kwi 09:39
19 kwi 14:41
dawid: nie wiem za bardzo jak to dokładnie definicja
19 kwi 18:37
dawid:
19 kwi 21:05
dawid: mozna liczyć na pomoc ?
20 kwi 12:05
dawid:
20 kwi 16:34
Trivial: Trzeba użyć pierwszej definicji w pdf−ie i pokazać, że wszystkie warunki zachodzą.
20 kwi 19:59
dawid: tj.: te wszystkie 8 przypadków ? można by prosić aby rozpisać 1,a resztę będę robił podobnie?
20 kwi 20:09
Trivial:
W poprzednich zadaniach elementami naszej przestrzeni były wektory. Teraz sytuacja się zmienia.
Elementami przestrzeni są funkcje (R → R), a zatem u, v, w, θ z definicji to funkcje (R→R).
1. Łączność.
Sprawdzamy czy u + (v + w) = (u + v) + w ?
Żeby to sprawdzić musimy te funkcje obliczyć w jakimś punkcie x.
(u + (v+w))(x) =a= u(x) + (v+w)(x) =a= u(x) + v(x) + w(x).
((u + v) + w)(x) =a= (u+v)(x) + w(x) =a= u(x) + v(x) + w(x).
OK.
20 kwi 20:14
dawid: 2. Sprawdzamy czy u + v = v + u ?
Obliczamy te funkcje w jakimś punkcie x.
(u + v)(x) =a= u(x) + v(x)
(v + u)(x) =a= v(x) + u(x) = u(x) + v(x)
Tak? I co dokładnie oznacza "=a=" ?
20 kwi 20:33
Trivial:
Tak.
=
a= oznacza, że skorzystałem z własności a).
20 kwi 20:42
dawid: ok

to teraz:
3. ∃Φ∊V v + Φ = v
(v + Φ)(x) =
a= v(x) + Φ(x) [ale Φ nie jest funkcja więc] = v(x)
(v)(x) =
a= v(x)
O to mniej więcej chodziło?
I te wszystki 8 pkt muszę sprawdzić dla dodawanie, a następnie powtórzyć to dla mnożenia?
20 kwi 20:52
Trivial:
To mylące, ale ten + między f
+ g to nie ten sam +, który jest pomiędzy f(x)
+ g(x)
+ jako argumenty przyjmuje dwie
funkcje (R→R)
2 i zwraca
funkcję (R→R)
+ jako argumenty przyjmuje dwie
liczby (R
2) i zwraca
liczbę (R).
Czyli
+ działa na funkcjach, a
+ działa na zwykłych liczbach.
Podobnie z mnożeniem.
a) (f
+g)(x) = f(x)
+ g(x)
b) (α
*f)(x) = α
*f(x)
Może to nie ma wielkiego znaczenia, ale warto wiedzieć, co się robi.

3. Trzeba znaleźć element neutralny dodawania, czyli rozwiązać równanie
u
+ θ = u
Gdzie niewiadomą jest funkcja θ. Żeby to równanie miało sens obliczmy obie strony w punkcie x.
(u
+θ)(x) = u(x)
Używając własności a):
u(x)
+ θ(x) = u(x)
A zatem:
θ(x) = 0 ← θ jest
funkcją stałą, która dla dowolnego x zwraca 0.
I tym samym znaleźliśmy taką funkcję θ, że u
+ θ = u
20 kwi 21:07
dawid: 4. ∀v∊V ∃−v∊V v + (−v) = 0
(v + (−v))(x) = θ
Stosujemy własność a)
v(x) + (−v(x)) = v(x) − v(x) = θ
Więc są elementem przeciwnym ?
20 kwi 21:17
Trivial:
Pamiętaj kiedy jesteś w świecie funkcji, a kiedy w świecie liczb.
Równanie funkcyjne:
v + (−v) = θ
Równanie liczbowe:
(v + (−v))(x) = θ(x)
Teraz można zastosować a) oraz za θ(x) podstawić 0
v(x) + (−v)(x) = 0
+ to normalne dodawanie, więc można przenieść na drugą stronę, skąd mamy:
(−v)(x) = − v(x)
20 kwi 21:22
dawid: czyli chodziło o kolejność
5. a * (u + v) = a * u + a * v, u,v ∊ V i a ∊ R
tutaj aby nie popełnić kolejnej gafy

zapytam: czy trzeba będzie po lewej stronie
wykorzystać wpierw punkt b), a następnie a)

?
20 kwi 21:29
Trivial:
Po lewej: b, a
Po prawej: a, b, b.
20 kwi 21:33
dawid: I co to ma pierwotnie oznaczać ?
20 kwi 21:33
Trivial: Badamy czy jest rozdzielność mnożenia względem dodawania.
20 kwi 21:35
dawid: tyko nie wiem skąd u ciebie i w jakim celu to b?
myślałem, aby zrobić coś takiego:
(a * (u + v))(x) = (a * v + a * u)(x) = ...
czy źle ?
20 kwi 21:41
Trivial:
Nie ma takiej reguły. Możesz korzystać tylko z a), b) i ewentualnie tego co udowodniłeś do tej
pory. Najpierw pozbądź się mnożenia, potem dodawania.
(a*(u+v))(x) = a*(u+v)(x) = a*(u(x) + v(x))
= a*u(x) + a*v(x).
Teraz prawa strona.
20 kwi 21:45
dawid: jak udowodnimy te wszystkie 8 podpunktów mamy udowodnione całe zadania, czy coś jeszcze
zostatnie?
21 kwi 16:52
dawid:
21 kwi 19:49
dawid:
21 kwi 21:06
Trivial: Już nic nie zostanie.
21 kwi 21:19
dawid: czyli te wszystkie 8 punktów udowodni nam tak jakby całe zadanie

?
21 kwi 21:20
Trivial: Tak.
21 kwi 21:21