....
....: W trójkącie ABC są dane: IACI= 10, IBCI=10
√2 . Promień okręgu opisanego na tym trójkącie: R
= 10. Oblicz miarę kąta ACB.
Rozwiązałam to zadanie (jeśli ktoś nie chce marnowac czasu to np. tutaj jest poprawne
rozwiązanie:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=13&t=23642 ) mam jednak pytanie. czy nie powinniśmy odrzucić rozwiązania α = 15 stopni
? Jak rysuję trójkąt ABC wpisany w okrąg to wyraźnie widać, że trójkąt AOC (O to środek
okręgu opisanego na trójkącie) jest równoboczny więc miara kąta przy wierzchołku C powinna
mieć powyżej 60 stopni.