Ovitz:
Witajcie mam prośbę. Czy mi ktoś może wytłumaczyć krok po kroku jak rozwiązac to zadanie? Wiem jaki będzie wynik ale niewiem jak mam to zadanie rozwiązać ;l
|1 - √
2| podzielić przez: |1 + √
2|
i drugie podobne zadanie:
|1 - √
2| podzielić przez |4 - 3√
2|
I tak przy okazji, podobne zadania powinny się znaleśc na tej stronce, ale to tylko moja skromna uwaga
1 gru 17:22
Jakub:
Najpierw pozbywasz się wartości bezwzględnej.
√
2 równa się w przybliżeniu 1,41 dlatego 1-√
2 jest ujemne, więc
|1-√
2| = -(1-√
2) = -1+√
2 = √
2 - 1
1+√
2 jest dodatnie, więc
|1+√
2| = 1+√
2
teraz usuwasz niewymierność z mianownika tak jak na stronie
zadania-33
Na stronie
15 masz przykłady usuwania wartości bezwzględnej
1 gru 18:22
Jakub:
Drugi przykład robisz podobnie
3√
2 równa się w przybliżeniu 3*1,41 = 4,24 czyli 4-3√
2<0
|4-3√
2| = -(4-3√
2) = -4+3√
2 = 3√
2-4
|1-√
2| = -(1-√
2) = -1 + √
2 = √
2 -1
dalej usuwasz niewymierność z mianownika
1 gru 18:25
Ovitz:
Do pierwszego przykładu to wychodzi: 2√2 - 3 ?
1 gru 20:53
Jakub:
w pierwszym otrzymujesz ułamek
(√
2-1) / (1+√
2 =
aby usunąć niewymierność z mianownika mnożysz ułamek przez
(1-√
2) / (1-√
2)
na górze wychodzi po wymnożeniu nawiasów
√
2-1-2+√
2 = 2√
2-3
a na dole ze wzoru skróconego mnożenia 1-2 = -1
Ponieważ na dole wyszło -1 to (2√
2-3) / (-1) = -2√
2+3 = 3-2√
2
Pewnie zapomniałeś o tej -1 co wyszła w mianowniku.
1 gru 23:45
john: (4x−2)2
_______= 0
4I1−2xI
7 sty 19:47