Wielomiany na czynniki HELP!!
Patryk: a) W(x)=x3−5x2−3x+15
b) W(x)=5x3−6x2+x
Proszę o rozwiązanie tych dwóch przykładow tak abym mniej więcej zobaczył jak to się robi
dziękuje.
19 kwi 20:35
bezendu:
W(x)=x3−5x2−3x+15
x2(x−5)−3(x−5)
(x−5)(x2−3)
(x−5)(x−√3)(x+√2)
b) 5x3−6x2+x
x(5x2−6x+1) policz Δ w nawiasie
19 kwi 20:36
Patryk: Mógłby ktoś obliczyć tą delte ? bo jest to dla mnie ciężki temat.
19 kwi 20:41
19 kwi 20:42
Patryk: Niestety nie mogę tego zrozumieć może jeśli widziałbym gotowe to coś by zaskoczyło
19 kwi 20:47
bezendu:
19 kwi 20:49
Patryk: Nigdy nie byłem utalentowany w tej dziedzinie xD
19 kwi 20:51
Lubi: Δ =(−6)2−4*5*1=16
√Δ=√16=4
x1=6−410=15
x2=6+410=1
19 kwi 20:52
Patryk: Doceniam pomoc może na korkach coś podłapie.
19 kwi 20:52
bezendu: masz wielomiany ale zapewne miałeś funkcje kwadratową więc liczyć Δ potrafisz liczyć bo to
podstawa
Δ=(−6)2−4*5=... dokończ
19 kwi 20:52
Krzysiek : No to sie porobilo. Zeby obliczyc Δ to trzeba az brac korepetycje
19 kwi 21:31